Innehåll


Vad är en variabel stjärna?

En variabel stjärna är en stjärna som varierar i ljusstyrka – och det är det hobbyn går ut på, att bedöma ljusstyrkan och hur den ändrar sig över tiden. 

Anledningen till att vissa stjärnor varierar i ljusstyrka är många, t.ex finns följande typer.

Hur som helst nu går vi vidare.

 

Varför observerar man variabler (variabla stjärnor)?

Kortfattat så kan man säga: Man hjälper forskare (professionella astronomer) att forska om en specifik stjärna, eller stjärnor i helhet – man bidrar helt enkelt med värdefull information. Med hjälp av observationerna så kan forskarna ta fram data om varför stjärnan beter sig som den gör med hjälp utav observationerna som används till att göra diagram över ljusstyrkan, här är ett exempel på en på en sån ljuskurva för sjärnan R Aql.


Denna ”stjärnforskning” är väldigt viktig för de hjälper oss att förstå stjärnor i helhet. Stjärnan just du observerar kanske håller på att dö, något mystiskt objekt är i omloppsbana runt stjärnan som under vissa perioder gör stjärnan mycket svagare, eller någon annan anledning, det står mer om detta på wikipedia.

Här är ett utklipp ifrån www.aavso.org :

”Research on variable stars is important because it provides information about stellar properties, such as mass, radius, luminosity, temperature, internal and external structure, composition, and evolution.”



Vad behöver du?

Vissa variabler kan man observera med enbart ögat, dock är antalet ljusa variabler rätt få, därför kommer denna ”kurs” innebära att du kommer att behöva ett instrument, en enkel fältkikare eller ett teleskop, vilken storlek eller förstoringen spelar i detta fall spelar mindre roll för den är lämplig för variabelskådning oavsett. Med större öppning och förstorning går det dock att se fler och svagare stjärnor.

På kikaren står det ofta en beteckning, till exempel: 8x40, här är öppningen 40mm. Förstoringen är 8. En annan vanlig kikare är 7x50. Båda dessa går bra att använda som nybörjarinstrument för variabla stjärnor.

Till ljusa variabler är ett mindre instrument bättre än ett större, jag till exempel obsar R Sct när den är som ljusast igenom min sökare som är en 6x30. Alltså en apertur på endast 3cm.

Jag rekommenderar också starkt att du laddar ner ett program som heter Stellarium, som är gratis. Det underlättar stort i lokaliseringen av stjärnorna då man kan se hur himmeln ser ut i realtid. Ett annat, lite mer avancerat, gratisprogram som visar stjärnhimmeln är Cartes du Ciel.



Kortfattat om hur man gör
 

Det vi går igenom:

Hjälp jag ser massor av stjärnor, men vilka är variabler och vilka ska jag välja?

Först ska vi lära oss vad variablerna har för namn. Den först upptäckta variabeln i varje stjärnbild heter R. Nästa heter S och sedan T osv till Z. Efter Z började man använda två bokstäver, RR, RS osv till RZ. Efter ZZ började man på AA, AB osv till AZ, sedan BB till BZ, ända till sista som är QZ. Detta ger 334 kombinationer. Sen gav man upp att använda bokstäver så den 335:e variabeln i en stjärnbild heter V335 och sedan räknar man på med V336, V337 osv. För att hålla reda på i vilken stjärnbild variabeln finns lägger man på stjärnbildens förkortning till namnet, så hela namnet blir t.ex. "R Leo" eller "V335 Cyg". Vissa starka stjärnor som redan hade fått en grekisk bokstav som namn innan man upptäckte att den var variabel har fått behålla sitt ursprungliga namn, som "eps Aur" (Epsilon i Auriga, Kusken)

 

Att välja vilken eller vilka stjärnor att börja med kan vara knepigt. AAVSO har tagit fram en lista på bra stjärnor att börja med. Du kan också se vilka stjärnor andra har observerat på http://var.saaf.se, då ser du hur stark den är just nu och kan lätt jämföra ditt resultat med de andra. En bra idé är också att fråga på AstronomiGuiden om tips på stjärnor att börja med. Man kan också läsa om variabler i astronomiböcker. När man nu hittat namnet på en eller flera variabler som verkar intressanta gäller det hur man hittar dem på himmeln.

Hur gör man? - Kartor

Vi säger att du bestämt dig för variabeln R Sct. Det är en stjärna som varierar med magnituden mellan +4.6 till +8.6 och är en bra stjärna för nybörjare. Den är också relativt enkel att hitta. Så vi börjar så här:

Börja med att öppna din webbläsare.

Om du nu väljer till exempel 2x2, så kommer du se en stjärna i mitten med ett kryss på, omringad av en hel del andra stjärnor, vissa har ett nummer.

Öppna nu kartan och ta en titt ett tag innan du fortsätter läsa.

 



Här har jag gjort en liten beskrivning om vad sakerna betyder på kartan:

Just nu kanske det ser blankt ut för en del av er i tankarna men vänta lite granna så ska ni se att det inte alls är så svårt.

Siffrorna ni ser intill vissa prickar (stjärnor) är ljusstyrkan eller magnituden på stjärnor som ligger nära variabelns område, de kallas även för jämförstjärnor (comparison stars på engelska) och de använder man sig utav att bedöma ljusstyrkan på variabeln. Man har inte tagit med decimalpunkten i magnituden, så 65 betyder magnitud +6.5 och 100 magnitud +10.0 till exempel. Mer förklaring om vad enheten magnitud är kommer längre fram.

Nu kan man med hjälp utav Stellarium enkelt hitta vilket område på himlen kartorna omfattar (observera att detta är en, metod att hitta stjärnor som jag använder och anser är oerhört simpel, du kanske har en annan favoritmetod att hitta på himmeln, det funkar lika bra).

Om ni nu tittar på koordinaterna som står på kartan, så står det: 18 47 29.0 -05 42 19. 18 47 29.0 är Rektascension (nästan som vänster/höger, ungefär som longitud kan man säga) -05 42 19 är Deklination (Höjd)

Nu när du har öppnat Stellarium så kan du leta upp stjärnan med hjälp utav att klicka på de olika stjärnorna för att till slut hitta fram till den rätta stjärnan, (läs gärna igenom avsnittet innan ni börjar). Om du klickar på stjärnor mer och mer mot vänster så kommer du se att RA ökar hela tiden tills du korsar 24h (det är 24h på 360 grader), då börjar det om från noll. Tryck "E" för få fram ett rutnät eller koordinatsystem med rektascension och deklination markerat, det underlättar att hitta.

De som kan förkortningar för de olika stjärntecknen vet ungefär vart denna stjärna ligger pga. att den är betecknad ”Sct” vilket är Scutum (Skölden).

Jag har gjort en bild här från Stellarium och målat på den lite via Paint, jämför den med 2x2-kartan för R Sct ovan för att se hur det ser ut på Stellarium jämfört med kartan. Obs. området på en 15x15-karta är mycket större än vad bilden nedan omfattar, bilden nedan visar bara delar av AAVSO:s 5x5 och 2x2 graders kartor.



De stjärnorna som har gula siffror vid sin sida är endast synliga på en 15x15 karta.
De som har gröna siffror vid sin sida är endast synliga på en 5x5 karta, området är även omringat i en grön ”kvadrat”. De som har röda siffror vid sin sida är endast synliga på en 2x2 karta, området är även omringat i en röd ”kvadrat”. Till sist är variabeln utpekad med en röd pil.

Jämför gärna olika kartor med bilden för att få en inblick i det hela.

Lägg även märke till att koordinaterna kanske inte stämmer överens exakt med programmet, men det är oftast bara de två sista siffrorna som inte stämmer på grund av att de har blivit avrundade, men det är helt OK, bara så du ser till att kartan stämmer överens med Stellarium.

Kom ihåg, om du senare i framtiden har kommit vidare på en nivå med svagare variabler så är det inte självklart att variabeln finns med i Stellarium för att det är inte säkert att du har stjärnan med i din nuvarande katalog, du kan dock ladda ner mera via Konfigurationsfönstret på Stellarium.


Vad bör du veta så här långt?